Kwas kojowy

Składniki kosmetyczne na bazie kwasu kojowego to innowacje Eastman Chemicals. Firma ta opracowała proces enzymatyczny tworzenia związków chemicznych poprawiających napięcie skóry. Składniki wywodzące się z tego kwasu posiadają właściwości powodujące rozświetlanie skóry. Sama substancja kwasu kojowego jest często używana jako składnik preparatów do wybielania skóry. W zasadzie to jego działanie podobne jest do inhibitora prekursora melaniny, czyli tyrozyny. Wg Dr Neila Boaza, który jest jednym z twórców tej technologii ester, który wywodzi się od kwasu kojowego i jest produkowany w procesie enzymatyczny, wykazuje znacznie skuteczniejsze działanie aniżeli analogiczna substancja wyprodukowana na drodze syntezy chemicznej. Nowe estry są lipofilne, co oznacza, iż z łatwością potrafią penetrować skórę, dzięki czemu drastycznie spadła liczba promotorów przenikania w preparatach kosmetycznych, a to z kolei prowadzi do zmniejszenia ryzyka podrażnień skóry.